huis met grote zandstorm

Waar komt stof vandaan?

Hoewel je er smileys in kunt tekenen en je vijand er vies mee kan maken, zijn de meeste mensen niet zo'n fan van stof. 

Waarom komt het steeds terug, en waar komt het vandaan?

We geven je wat inlichting om de oorsprong van stof te begrijpen, zodat je je er wellicht wat minder aan irriteert.

stof en lichtstraal

Wat is stof?

Het stof dat in je huis aanwezig is, zijn kleine deeltjes van minder dan 0.06 mm. Deze kleine vuildeeltjes komen voornamelijk van je kleding (de vezels) en van je huid (huidschilfers).

Stof zie je niet zomaar, je ziet het alleen als er een grote stapel van deze vuildeeltjes bij elkaar ligt. Heb je trouwens wel eens over je benen gewreven als het zonlicht direct in je huis staat? Je ziet de huidschilders van je benen wegwervelen, zodat je meteen kunt zien hoe stof kan ontstaan.

Hetzelfde geldt voor kleding. Kijk naar het filter in uw droger als deze klaar is. Je zult altijd verbaasd zijn hoeveel stof er eigenlijk achterblijft. Sommige mensen hebben zelfs elke dag een pluisje een van hun t-shirt in de navel.

Naast vezels van je kleren en huidschilfers, zegt Wikipedia dat er nog een aantal andere grote stofveroorzakende stoffen zijn: haren van zowel je huisdier als jezelf, voedselresten, deeltjes die vrijkomen tijdens het koken en dode insecten.

In Nederland bevat het buitenste materiaal een groot deel van het zeezout. Druppels slaan van de golven af, waardoor zoutkristallen vrijkomen in de lucht. Wereldwijd verdwijnt jaarlijks ongeveer een half miljard ton zeezout in de lucht. Extern stof bestaat ook uit kleine zanddeeltjes, roet uit het verkeer en materiële schilfers zoals pollen, sporen en schimmels.

Maar ook woestijnstof, waarvan jaarlijks zo'n 1 tot 3 miljard ton in de lucht wordt gegooid. De Sahara is een gigantische bron van stof, verantwoordelijk voor zo'n 600 miljoen ton per jaar, waar Nederland af en toe aan kan deelnemen. Het meest exotische buitenstof is ruimtestof. Statistisch gezien daalt er per dag één deeltje ruimtestof per dag op je auto. Afgeleid van asteroïden of kometen.

stof boek zwart-wit

Hoe en waar ontstaat stof in huis?


Stof kan zich overal in huis vormen, maar vaak zie je vaste plekken waar het terugkomt. Onder de bank, naast de tafelpoot of in de gang. Deze zogenaamde stoffen hotspots kunnen gemakkelijk worden aangepakt met een kleine dief.

Dit betekent niet dat je niet hoeft te stofzuigen. Stof komt overal in huis voor (niet alleen op statische apparaten, zoals je tv, maar ook op je bank) en het is daarom belangrijk dat je je huis regelmatig stofzuigt met een goede stofzuiger.


Niezen... en nog eens niezen


Een huisstofmijt- of huidschilferallergie is een overgevoelige reactie van het immuunsysteem van je lichaam op onschadelijke stoffen. Een huisstofmijtallergie veroorzaakt klachten van een onaangename verstopte neus, je moet vaak niezen en snotteren en het kan leiden tot waterige ogen.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van overlast, is het noodzakelijk om de belangrijkste kamer in huis, namelijk je slaapkamer, te bestrijden. Zorg voor een (zoveel mogelijk) stofvrije slaapkamer. Het is belangrijk om te weten dat het stof zelf niet volledig verantwoordelijk is voor de oorzaak van de allergie, maar dat dit wordt veroorzaakt door de uitwerpselen van de organismen die het stof eten.

Kijk ook eens naar ​ons allergie​ stofzuiger artikel. Het is niet prettig als je de hele dag lang niest met het stof dat rondzweeft.

Enkele tips om stof terug te dringen:

  • Zorg er altijd voor dat je een kruimeldief op stand-by hebt om die gevoelige plekken voor stof direct aan te pakken.
  • Open sommige ramen wanneer je begint te stofzuigen, dit zorgt voor een goede ventilatie in huis, zodat stof niet snel weer op je vloer valt.
  • Vergeet niet om je vloer te stofzuigen als je de kasten met een plumeau hebt bestrooid. Anders zie je die stofwolk weer opdoemen. Het is een verspilling van je goede inspanningen.

Hopelijk weet je nu waar stof vandaan komt! Bedankt voor het lezen. 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: