stofzuiger jongen rood shirt

Mijn Stofzuiger stinkt! Hulp bij je stinkende stofzuiger

Steeds als er een top 10 ergernissen enquete wordt gehouden, komt een stinkende stofzuiger daar vaak in terug.

Of staat hij bij jou in de top 3? Dat is goed voor te stellen.

Als het apparaat zelf een slechte geur achterlaat, zal dat over je hele huis vrij worden gegeven, telkens als je het gebruikt. De geuren in stofzuigers kunnen verscheidene oorzaken hebben, van het malen van oude koffie tot aan huisdierenhaar dat in de zak blijft hangen. 

Je kunt voorkomen dat de machine slecht gaat ruiken door eenvoudig de binnenkant schoon te houden, en als je een verse geur wilt vrijgeven tijdens het stofzuigen, kun je dit met minimale inspanning of uitgave doen.

Vervang de zak als je stofzuiger deze gebruikt. Bij stinkende stofzuigers zijn stinkende zakken vaak de schuldige.

Als je een stofzuiger zonder zak hebt, maak dan de houder leeg en reinig de filters in zeepwater. Laat de filters volledig drogen voordat je de machine weer in elkaar zet.

Wat veel mensen vergeten, is dat tijdens het stofzuigen stof in de slang of zuigmond blijft hangen. Wanneer deze stof nooit wordt verwijderd bestaat de kans dat de veroorzakers van de nare geurtjes blijven hangen. Het is daarom belangrijk dat je ook de stofzuigerslang en stofzuigermond regelmatig reinigt. Verwijder bijvoorbeeld iedere keer dat je hebt gestofzuigd direct stof en (dieren)haren uit de borstels van de zuigmond. 

staande stofzuiger blauw


Als de ​stofzuiger nog steeds een slechte geur heeft, demonteer dan ​het ​apparaat. Kijk voor verstoppingen. Als je huisdieren hebt, kan het haar van je huisdier de inlaatkleppen verstoppen en een slechte geur veroorzaken. Verwijder eventuele verstoppingen die je vindt.

Meng een oplossing van soda en water. Reinig de houder, de slang en de filters ermee en spoel ze vervolgens af met water. Droog plastic of metalen voorwerpen met een schone doek en laat de filters in de lucht drogen. Monteer de stofzuiger weer in elkaar.

Steek een droogvel of wat stukjes sinaasappelschil in de nieuwe stofzuigerzak door het gat dat de zak aan de stofzuigerzak bevestigt. Als u een opvangbeker zonder zakken hebt, berg het vel of de sinaasappelschil op in de filterholte. Wanneer u de stofzuiger gebruikt, verspreidt deze de frisse geur door uw hele huis.

Je kunt ook oranje of vanille-extract op een papieren doek strooien. Verscheur het doekje en zuig het op. Je kunt ook gemalen kaneel of gemalen potpourri direct op de vloer strooien en stofzuigen zoals gewoonlijk. Al deze opties voegen een frisse geur toe aan je stofzuiger en je huis.

Er zijn ook speciale geurstokjes of geurparels voor in de stofzuigerzak. De stofzuiger luchtverfrissers verspreiden een heerlijke geur tijdens het stofzuigen en maskeren de onaangename geuren, zodat het stofzuigen weer een feestje wordt. Wist je dat er geurstokjes en geurparels in verschillende geuren zijn? Je kunt kiezen uit lavendel, vanille, citroen, zomerweide en nog veel meer.

Nieuwe stofzuiger? 

​Een andere voor de hand liggende oplossing voor een stikende stofzuiger is om een nieuwe te kopen. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer in het stofzuiger-oerwoud, maar wij kunnen je helpen met het kiezen van de beste stofzuiger. Neem gerust een kijkje door onze site!

​Stofzuiger stinkt door kapotte elektrische kabels


Als je stofzuiger heet en mechanisch ruikt, kan dit een teken zijn dat het netsnoer defect is. Defecte elektrische kabels zijn ontvlambaar en kunnen elektrische schokken veroorzaken, dus bel een technicus om naar de stofzuiger te kijken voordat je het opnieuw gebruikt.

Strooi geen donkere kruiden direct op een licht tapijt, omdat dit het tapijt kan verkleuren.

lavendel bloemen en flesje


Stofzuigerzak en -filter vervangen

wit zak stofzuiger

Stofzuigerzak

 • Het is belangrijk dat de stofzuiger wordt losgekoppeld van het stopcontact, zodat er geen stroom op de stofzuiger staat.
 • Open de stofzuiger aan de bovenkant. Dit gebeurt door een brede knop op de achterkant of voorkant van de stofzuiger in te drukken. Het deksel van de stofzuiger gaat nu omhoog.
 • Maak de stofzuigerzak los, verwijder de zak van de stofzuiger en voer deze af met het huisvuil.
 • Neem de nieuwe bijpassende stofzuigerzak en schuif deze in de houder. Het is belangrijk dat de stofzuigerzak goed vastzit in de stofzuiger.
stofzuiger filters

Stofzuiger filter

 • Open de stofzuiger aan de bovenkant. Dit gebeurt door een brede knop op de achterkant of voorkant van de stofzuiger in te drukken. Het deksel van de stofzuiger gaat nu omhoog.
 • Verwijder het rooster van het filter.
 • Neem het oude filter uit de stofzuiger en plaats het oude filter op het meegeleverde filter.
 • Snijd het nieuwe filter af op de grootte van het oude filter.
 • Plaats het nieuwe filter terug in de stofzuiger.
  Klik het rooster er weer op.
 • De stofzuiger is weer klaar voor gebruik!

​Hopelijk kun je met onze tips je stikende stofzuiger oplossen! 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: