De Beste Waterstofzuigers

Indien:

Er geen loodgieter beschikbaar is...

Het dak lekt bij zware buien...

Je een ruige nacht hebt gehad...

kan de waterstofzuiger dat ongewenste vuil en vloeistof eenvoudig laten verdwijnen.
Hieronder vind je de beste waterstofzuigers!

(voor toelichting en uitleg zie onderaan de pagina)

​Goedkope waterstofzuigers

Einhell TC-VC 1812 S

Veelzijdige alleszuiger voor in en romdom het huis

  • 3-delige zuigbuis, verstellen mogelijk voor elke klus
  • Lichtgewicht apparaat met slechts 3,2 kg
  • Zowel droog als nat opzuigen

Eurom Force1012

Stofzuiger voor nat en droog met ingebouwde zuig- en blaasoptie

  • Blaasfunctie voor moeilijkere plekken of een verstopping
  • Universele combi-zuigmond, kierenzuiger en een borstelmondstuk
  • Groot reservoir van 12 l

Nilfisk Buddy 12

Lichte en compacte stof-/waterzuiger om eenvoudig mee te werken

  • Stabiel en enorm wendbaar door twee grote wielen achter en twee zwenkwielen voor
  • Eenvoudig te dragen door de ergonomische handgreep
  • 4,4 kg is licht genoeg om eenvoudig te kunnen verplaatsen
  • Zuigt diverse soorten puin op
  • Nat/droog filter beschermt de motor en garandeert een lange levensduur

​Dure ​(beste) waterstofzuigers

Bosch AdvancedVac 20

Veelzijdige alleszuiger met een aftapkraan en automatische aan/uit schakelaar

  • Ingebouwd filterpatroon zorgt voor nat en droog zuigen zonder dat de filter hoeft te worden verwisseld
  • Antistatische slang beperkt elektrostatische ontlading tot een minimum
  • Blaasfunctie voor bladeren of het verwijderen van vuil op moeilijk bereikbare plaatsen
  • Gemakkelijk afvoeren van grote hoeveelheden water via de afvoerklep

Makita VC2512L

Handzame en lichte bouwstofzuiger die je gemakkelijk meeneemt naar verschillende klussen

  • Erg geschikt voor het opzuigen van zeer fijne stofdeeltjes dankzij L-klasse certificering
  • Filter is uitwasbaar en gaat lang mee
  • Geïntegreerd stopcontact voor eenvoudig elektrisch gereedschap aansluiten

Karcher WD 6 Premium ME PT

High-end alleszuiger om grote hoeveelheden stof of water te laten verdwijnen

  • Blaasfunctie verwijdert eenvoudig vuil uit lastig te bereiken hoeken
  • Via het geïntegreerde stopcontact eenvoudig elektrisch gereedschap aansluiten
  • Voorzien van een handige afvoerschroef om het vuile water eenvoudig uit het reservoir te laten lopen

Toelichting

Een waterstofzuiger is geschikt voor het soort vuil dat een ​zelfs de beste stofzuiger traditionele niet kan opzuigen. Denk hierbij aan zeer fijn bouwstof of gewoon zeer grof gruis of zelfs vloeistoffen. Zo'n multifunctionele stofzuiger is gemaakt voor dit zware werk. Ze worden vaak gebruikt in ruimtes zoals de garage, hobbyruimte, kelder, auto, gootsteen of gootsteen. Door hun robuustheid en volume zijn ze minder geschikt voor gebruik in een woonomgeving.

Voordelen

Nadelen

Is robuust en kan tegen een stootje

Neemt meer ruimte in beslag

Zorgeloos vloeistof opzuigen

Lawaaiierig

Tevens geschikt voor grof en fijn vuil

Apparaat schoonmaken is een smerige klus

Werking

Waterstofzuigers zijn rechtopstaande stofzuigers, een zogenaamd ketelmodel. Ze bestaan uit een container waarin het vuil via de zuigbuis en slang binnenkomt. In deze houder kun je een stofzak voor fijn stof stoppen om de motor te beschermen. Bovenin zit de motor, het motorfilter en een vlotter die ervoor zorgt dat de motor afslaat als de emmer vol is. De bovenkant klikt aan de onderkant en het apparaat is klaar voor gebruik.

Naast een stofzak om het fijnste stof op te vangen, hebben de nat- en droogzuigers een motorfilter. Dit filter beschermt de motor tegen kleine stofdeeltjes. Sommige stofzuigers hebben 2 soorten filters; één voor droogzuigen en één voor natzuigen. Dit is lastig, omdat je het filter tussendoor moet vervangen. Het is ook een vuile klus. Als je nat hebt gezogen, kun je het filter er best achteraf uit halen om het goed te laten drogen en schimmelvorming te voorkomen.

De meeste waterstof​zuigers hebben geen snoeroprolmechanisme waarbij het snoer met een druk op de knop wordt opgerold. Nadat je het koord zelf hebt opgewonden, kun je het vaak aan een haak hangen. Het koord is meestal ongeveer 4 meter lang.


Prestaties en capaciteit

Er zijn kleine stofzuigers met een maximale capaciteit van enkele liters, maar ook industriële modellen met een capaciteit tot 50 liter. Hoe groter de capaciteit, hoe groter het apparaat is en hoe meer ruimte het in beslag neemt. Stofzuigers met een inhoud van ongeveer 20 liter zijn het meest populair. 


Waterstofzuigers hebben een aanzienlijke zuigkracht om zwaarder vuil te kunnen zuigen. Ze zijn niet onderworpen aan regels met betrekking tot het maximale motorvermogen, zoals het geval is bij gewone stofzuigers. Hierdoor neemt het motorvermogen toe tot 2400W. Maar het mondstuk, de zuigbuis, slang en filters zijn minder geavanceerd dan bij
steelstofzuigers, waardoor ze minder efficiënt zijn. Ze lekken luchtstroom en hebben waarschijnlijk ook een hogere stofuitstoot.
De meeste waterstofzuigers zullen in staat zijn om het vuil op te zuigen, maar er zijn merkbare verschillen in het mondstuk. Het resultaat is dat de ene stofzuiger zonder strepen schoonmaakt en de andere een hoopje vuil achterlaat.


Onderdelen

  • Lengte aanzuigslang: Controleer voor de aankoop of de aanzuigslang lang genoeg is. Het is handig als de aanzuigslang telescopisch (uitschuifbaar) is en dus op de juiste lengte kan worden ingesteld. Maar de meeste zuigbuizen bestaan uit onderdelen die je in elkaar klikt.
  • Robuuste zuigbuis: Controleer ook de degelijkheid van de zuigslang. Meestal is de aanzuigslang gemaakt van kunststof, soms van metaal. Als deze uit meerdere onderdelen bestaat, heb je kans dat de zuigslang minder stevig in gebruik is.
  • Luchtstroomregelaar: Bij sommige modellen kun je de luchtstroom regelen door middel van een schuif op de zuigslang.
  • Parkeerpositie: Het is handig als de zuigslang rechtop op de stofzuiger kan worden geklikt om het apparaat goed op te bergen. Delen van de stofzuigerslang of opzetstukken kunnen vaak op de stofzuiger worden opgeslagen.
  • Mondstukken flexibiliteit: Mondstukken van alleszuigers zijn minder geavanceerd dan gewone stofzuigers. Ze bewegen veel minder flexibel en zijn vergelijkbaar met parketborstels. In de winkel kun je controleren of het mondstuk rechtop op de vloer staat.
  • Borstels en rubberen strips: Stof op harde vloeren wordt het best gestofzuigd met borstels. Vloeistof wordt het best gestofzuigd met een rubberen strip. Stofzuigers hebben meestal een mondstuk waarin je deze inzetstukken kunt vastklikken. Als je veel verschillende soorten vuil verwacht te stofzuigen, is het eenvoudig als de stofzuiger één mondstuk heeft met zowel borstels als strips. Dan hoef je niet steeds te veranderen.
  • Opbergen mondstukken: De spleetzuigmond, samen met de slangdelen, kan meestal op het apparaat worden opgeborgen, maar niet op de inzetstukken. Bij grotere modellen kun je de opzetstukken soms in een opbergvak in het apparaat opbergen.

Extra mogelijkheden

  • Blaasfunctie: bijvoorbeeld om bladeren uit de goot te blazen. Te gebruiken door de slang aan te sluiten op de andere opening. Bij het inschakelen blaast het apparaat in plaats van te zuigen. De meeste alleszuigers beschikken over deze functie.
  • Elektrisch gereedschap aansluiten: je kunt het gereedschap via een stopcontact op de machine aansluiten om het tegelijk met de stofzuiger in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld de slang aansluiten op een schuurmachine. Wanneer je de schuurmachine inschakelt, zuigt de stofzuiger het stof onmiddellijk op.
  • Afvoeropening: via een opening aan de onderzijde van het reservoir kun je het aangezogen vloeistof aftappen. Zo hoef je de machine niet, zoals in andere gevallen, om te draaien.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: