stofzuiger met spin

Overleeft een spin in de stofzuiger?

Het is een vraag die zo nu en dan terugkomt: wat gebeurt er precies met het mysterieuze en lenige wezen, wanneer deze met woeste kracht van de grond wordt geplukt?

Veel bloed zal er niet tevoorschijn komen, maar zal hij het zonder schrammen overleven of krijgt onze vriend heel veel hoofdpijn en wordt de achtbaanrit hem misschien fataal?

We gaan op onderzoek uit, en gebruiken de hulp van enkele deskundigen die betrokken zijn bij de levensomstandigheden van de spin. 

spin in de stofzuiger

Simon Lockrey, industrieel ontwerponderzoeker en voormalig stofzuigerontwerper: Dat kan, afhankelijk van de stofzuiger.

Als er een duidelijke uitweg is, kan het achtbenige dier ontsnappen als de stofzuiger wordt uitgeschakeld. Dit in de veronderstelling dat de spin de stofzuiger zelf overleefde, dat er oppervlakken waren waarop hij kon plakken en dat er gaten waren die groot genoeg waren om doorheen te glippen.

Soms is ontsnappen echter niet mogelijk. Dit komt omdat sommige stofzuigers interne "deuren" hebben die alleen op de weg naar binnen opengaan, niet naar buiten. Denk aan een luik dat maar in één richting gaat! We hadden ze in een aantal van de stofzuigers die ik mede ontworpen heb.

Niet alle stofzuigers hebben deze functie. Het is vooral voor machines met korte openingen en veel kantelen, zoals handstofzuigers. Dus zonder die eenrichtingsdeur kan een spin de kans krijgen om te ontsnappen.

Maar de grote vraag is of een spin überhaupt zou overleven als hij  in een stofzuiger zou worden gezogen. Stel je voor: als een spin in een hogesnelheidscycloonmachine terechtkomt, kan hij onderweg supersnel rond worden gevlogen. De snelheden variëren afhankelijk van het model. Er zijn echter nieuwe digitale motoren die vijf keer sneller kunnen draaien dan een Formule 1-motor - dat is 120.000 omwentelingen per minuut!

Waarschijnlijk is de beste weddenschap van een spin om zich laag schuil te houden totdat de stofzuiger geleegd is, en vervolgens uit de vuilnisbak te springen waarin hij geleegd wordt.


Jonathan Coddington, conservator spinachtigen en myriapoden, Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Bijna elke spin die in een huisstofzuiger wordt gezogen, sterft onmiddellijk af - hetzij door het trauma van ricocheting door de smalle buizen van de machine, hetzij door dorst. Arachnologen verzamelen levende exemplaren met bladblazers in de tegenovergestelde richting om te zuigen in plaats van te blazen, maar de machines zijn aangepast om de landingen van de spinnen minder gevaarlijk te maken.

- Jonathan Coddington, conservator spinachtigen en myriapoden, Nationaal Natuurhistorisch Museum.


hangende spin aan web


Overleeft een spin in de ruimte?

Maggie Hardy, spinnendeskundige: "Wanneer een spin wordt opgezogen door een stofzuiger, moet hij eerst voorkomen dat hij wordt gedood door de lage druk die lucht en vuil in de stofzuiger zuigt. En ten tweede moet de spin eventuele schade (krassen, of zelfs verloren benen) die veroorzaakt wordt door het reizen door de borstels, slangen en kamers in de stofzuiger zien te herstellen."

We weten dat spinnen kunnen overleven in lage druk (zoals je kunt vinden in een stofzuiger) en in lage zwaartekracht, dankzij wat onderzoek dat NASA heeft uitgevoerd in de ruimte.

De allereerste spinnen in de ruimte werden op een missie gestuurd, ontworpen door een Amerikaanse middelbare scholier genaamd Judith Miles. Ze wilde weten hoe de spinnen zouden reageren op gewichtloosheid bij lage zwaartekracht, omdat spinnen op aarde zowel wind als zwaartekracht gebruiken om hun webben goed te construeren. In 2008 en 2009 werden nog twee spin-experimenten uitgevoerd in het Internationale Ruimtestation, en je kunt de resultaten die je op Aarde krijgt vergelijken met wat de astronauten in de ruimte vonden.

dunne poten wit achtergrond

De meest recente studie, in 2011, heeft aangetoond dat met sommige spinnen in de praktijk webben bouwen die erg lijken op die van de spinnen die op aarde worden gebouwd.

Spinnen hebben een exoskelet (hun skelet zit aan de buitenkant van hun lichaam). De beweging van de spinnen is afhankelijk van het vermogen om hun benen op te blazen en te laten leeglopen, dus als ze een been verliezen is er soms niet genoeg druk om hun benen te bewegen. Als een spin een of meer van zijn poten verliest, laat hij ze meestal weer groeien in de volgende rui (de volgende keer dat ze hun exoskelet verliezen). Hopelijk weet je nu of een spin het overleeft in een stofzuiger

Het is leuk als je een reactie achterlaat: