Stofzuiger Kopen? 6 Supertips.

Teveel keuzes kunnen ervoor zorgen dat je geen beslissing neemt in het kopen van een stofzuiger ​.

Echter, als het overzichtelijk is weergegeven, wordt besluiten een stuk gemakkelijker.

We hopen dat dit stappenplan je op weg zal helpen.

1. Het type

Sledestofzuiger

Steelstofzuiger

Robotstofzuiger

Water-/Bouwstofzuiger

Kruimeldief

pijl groen

2. Wel of geen zak

Tegenwoordig verkopen bijna alle merken zowel stofzuigers met en zonder zak. Kwaliteit en prijs kunnen sterk variëren. Grofweg zijn dit de belangrijkste kenmerken:

Met zak

  • Bij het verwisselen van een zak komt je minder in contact met stof dan bij het legen en schoonmaken van de stofcontainer bij de zakloze variant. Dit maakt een stofzuiger met zakken geschikter voor mensen met een allergie. 
  • Een stofzuigerzak kost ongeveer 2 tot 3 euro voor een merkzak en 1,50 euro voor een merkloze zak. De inhoud van de zakken verschillen.
  • Gemiddeld stofzuigt een stofzuiger met een stofzak beter stof en haar uit tapijt dan een stofzuiger zonder stofzak. Dit verschil wordt echter steeds kleiner en sommige zakloze stofzuigers presteren nog steeds erg goed.

Zonder zak

  • Er zijn stofzuigers zonder stofzak die een stuk meer lawaai maken. Dit zijn echter vooral de oude modellen. Tegenwoordig wordt het geluid steeds minder.
  • Je bespaart de kosten van het kopen van nieuwe zakken
  • Gemakkelijker puin weggooien

Voor een iets uitgebreidere analyse voor deze keuze adviseren we om een kijkje te nemen op de zak vs zakloos pagina.

pijl groen

3. Merk

Indien jij veel waarde hecht aan statistieken bij de aankoop van je nieuwe apparaat, is het geen gek idee om een blik te werpen op de hoogst aanbevolen merken.

Consumenten zijn het meest tevreden met hun Numatic-stofzuiger (met het bekende gezicht erop) en Miele. Beide merken staan hoog aangeschreven. Numatic is het meest geprezen voor zijn prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding. De gebruikers zijn ook meest overtuigd dat hun volgende stofzuiger door Numatic zal worden gemaakt. Miele wordt eveneens geprezen op deze punten, maar daar valt het op dat deze stofzuigers een lange levensduur hebben en dat eventuele schade pas na de eerste 5 jaar voorkomt.

Maar ongeacht je op zoek bent naar een stofzuiger met of zonder zak, kun je kiezen uit verschillende merken. Philips is de grootste, gevolgd door Miele en Bosch. Andere populaire merken zijn AEG, Bestron en Dyson. Kleinere merken zijn Dirt Devil, Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens. Electrolux is volledig overgestapt op AEG voor stofzuigers.

Verder lezen

pijl groen

4. Eigenschappen

Natuurlijk is het altijd belangrijk om na te gaan wat er nodig is in jouw huis. Hoeveel decibel kun je vedragen, ben je in staat om te tillen naar de bovenverdieping, hoe lang moet het snoer zijn, etc. De volgende punten zullen waarschijnlijk het meeste een rol spelen bij jouw overweging.

  • Actieradius
  • Onderhoud
  • Wendbaarheid
  • Snoerlengte
  • Zuigbuislengte
  • Geluid
  • Wendbaarheid
  • Gewicht
  • Mondstuk werking
pijl groen

5. Mondstukken

Bij de aanschaf van je stofzuiger is het verstandig om te kijken met welke mondstukken het wordt geleverd. Naast het standaard mondstuk krijg je vaak extra hulpstukken bij je stofzuiger. Je kunt ook extra opzetstukken los kopen zoals een parketborstel of turboborstel. Deze laatste kan een goede oplossing zijn voor wanneer je tapijt of harige huisdieren hebt. Een turboborstel zuigt betere haren van huisdieren uit tapijt. Maar in principe is dit met een standaard mondstuk ook prima, en deze zuigt eigenlijk beter het zand eruit.

Meestal zijn extra mondstukken niet nodig en ze maken een stofzuiger duurder, maar als jij specifieke eisen hebt aan jouw stofzuiger-werkzaamheden, is het aan te raden even verder te kijken naar types die jouw verlangde hulpstuk met zich meebrengen.

pijl groen

5. Filters

Een stofzuiger heeft meerdere filters om de stofdeeltjes op te vangen en te voorkomen dat ze terug de lucht in worden geblazen. De stofzak of -container is het eerste filter van een stofzuiger. Vervolgens gaat de lucht door de motor en het uitlaatfilter. Hoe goed de lucht wordt gefilterd, hangt af van de hoeveelheid lucht die daadwerkelijk door het filter gaat, in plaats van dat deze lekt.

Naast de standaardfilters zijn er HEPA-filters. Een HEPA-filter is duurder dan een normaal filter. Over het algemeen is een HEPA-filter beter dan een gewoon stoffilter, maar niet altijd.

Er zijn ook stofzuigers die het stof uit de lucht zuigen door een waterfilter. Maar waterfilters werken vaak niet goed. Dit kan schimmelvorming in het water veroorzaken.

Ben jij allergisch voor huisstofmijt? Kies dan voor een stofzuiger met een lage stofemissie en een goede zuigkracht.

pijl groen

6. Energie

Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! Uit onze test blijkt dat de zuigprestaties meer afhangen van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten, en dat het vermogen eigenlijk niets zegt over hoe goed de stofzuiger zuigt.

In de afgelopen jaren is het vermogen en daarmee het energieverbruik van stofzuigers fors naar beneden geschroefd. Niet op inititiatief van de stofzuigerfabrikanten, maar omdat dit een vereiste was voor het energielabel voor stofzuigers. Toch zijn stofzuigers sindsdien beter gaan stofzuigen.

Ondanks dat stofzuigers na invoering van het energielabel een stuk zuiniger én beter zijn geworden, verklaarde het Europese Hof van Justitie begin 2019 de wetgeving van het stofzuiger-energielabel ongeldig. Daarom mogen (web)winkels tot nader order geen energielabel of informatie van het energielabel meer vermelden bij stofzuigers.

Succes met een keuze maken, welke stofzuiger ga jij kopen?

We hopen dat het nu een stukje makkelijker is.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: