stofzuigerzakken

Alles wat je moet weten over Stofzuigerzakken


Verstandig dat je dit leest, beste stofzuiger bezitter.


Een goede stofzuiger:

 • ​Verzamelt het vuil en houdt het op zijn plaats.
 • Sluit naadloos op elkaar aan zodat er geen lucht langs lekt. Dit voorkomt dat er vuil in de binnenruimte van de stofzuiger terechtkomt en dat er teveel stof uit de stofzuiger wordt geblazen. Het is daarom het eerste filter van een stofzuiger.
 • ​Heeft de juiste maat voor het interieur. Een te kleine zak kan slag- en lekkage veroorzaken, een te grote verdeling van het vuil in ongelijke delen wat gevolgen kan hebben voor het zuigvermogen - en de capaciteit wordt niet volledig benut. 
 • Is gemaakt van stevig materiaal, dat voorkomt dat het gemakkelijk scheurt.
 • Heeft een stevig, geschikt inzetstuk dat gemakkelijk te sluiten is zonder in contact te komen met het stof.

 

​Soorten stofzuigerzakken


Originele stofzuigerzakken zijn speciaal ontwikkeld voor het specifieke type stofzuiger. Prijzen variëren van €1,00 tot €3,50 per zak. Een merk heeft vaak verschillende soorten stofzakken. Tegenwoordig ook met claims als solide, reukloos, anti-allergisch. Om de juiste stofzak te vinden, kijkt u naar het typenummer van de stofzuiger.

Alle stofzuigers uit onze test zijn getest met de originele zakken. De stofzuigervergelijker bevat de informatie van de fabrikant over het type en de prijs van de stofzuigerzak. We meten ook de capaciteit van de stofzak.


Alternatieve stofzakken


Alternatieve zakken worden ook verkocht voor de meeste stofzuigers. Deze zijn vaak geschikt voor meerdere merken en tal van typenummers, die op de verpakking zijn gedrukt.

Een eerdere test voor alternatieve zakken toonde aan dat bijna alle zakken het stof goed bewaren. Er zijn echter verschillen tussen de verschillende alternatieve zakken wat betreft prijs, gebruiksgemak en duurzaamheid van het materiaal.


Universele stofzuigerzakken


Een universele stofzak past in alle stofzuigers, omdat u het inzetstuk van de originele stofzuigerzak gebruikt. U plakt deze (soms met een afstandhouder) op de universele zak. Onze Belgische collega's onderzochten eind 2010 de universele stofzakken. Zij vonden de universele zakken niet nuttig. De originele insert is niet gemaakt voor hergebruik. De vraag is hoelang dit zal duren en een originele zak is nog steeds nodig. De kans op lekkage is groter, bijvoorbeeld als je niet goed plakt of als je de lijm loslaat. Bovendien is het verwisselen een stoffige klus.

De Miele HyClean heeft 437 reviews en is erg goed beoordeeld. Voor €14,99 heb je een voorraad van een jaar.

zak miele


De stofzak sluiten


Een stofzuigerzak bestaat uit een harde plaat met een stevige zak erop bevestigd. Je schuift het harde gedeelte in de houder. Dit onderdeel bepaalt het verschil in gebruiksgemak van de zak. Sommige zakken kunnen op een bepaalde manier gesloten worden:

 • Automatisch: de zak sluit wanneer je 'm uit de stofzuiger haalt, zoals de originele zak van Miele (zie foto originele zakken).
 • Met een klep: bijvoorbeeld de zakken voor Miele van het merk Handy.
 • Stuk karton: om voor de opening te schuiven, bijvoorbeeld de originele Philipstas.


Origineel of alternatief?


Alternatieve zakken zijn over het algemeen goedkoper dan originele zakken. Maar dat is niet altijd het geval. Een S-bag van Philips en AEG is bijvoorbeeld even duur als veel alternatieven. 
Met een originele zak weet je dat deze goed in de stofzuiger past en zo het optimale resultaat en de optimale capaciteit bereikt. 
De kans bestaat dat een alternatieve zak niet goed past, waardoor er stof langs de zak lekt en in het interieur van de stofzuiger terechtkomt. 
Het gebruik van een originele zak kan het gemakkelijker maken om het defect van een stofzuiger te detecteren.


Verliest een alternatieve stofzuigerzak de garantie?


Als u de originele zakken niet gebruikt, kan de garantie van de fabrikant op de stofzuiger komen te vervallen. De verkoper is het aanspreekpunt voor de wettelijke garantie en moet een defecte stofzuiger repareren of vervangen of laten repareren of vervangen gedurende de periode dat je redelijkerwijs kunt verwachten dat het apparaat meegaat. De verkoper mag de reparatie niet op voorhand weigeren omdat je alternatieve zakken gebruikt. Dit is alleen toegestaan als hij kan bewijzen dat een dergelijke tas de oorzaak van het defect is. Let dus goed op de binnenkant van de stofzuiger bij het gebruik van alternatieve zakken. 

stofzuigerzak bosch

De Bosch G-All kost slechts 8,95 en is erg hoog beoordeeld. Ook behoudt hij zijn zuigkracht wanneer die voller raakt.


Vervangen van stofzuigerzakken


Wij bevelen aan om 6 stofzuigerzakken te kopen: Vervang de stofzuigerzak niet totdat deze bijna vol is. Stofzuigen met een volle stofzak vraagt veel van de motor en kan schade aan de motor veroorzaken. Raadpleeg de instructies van de fabrikant wanneer je je stofzuigerzak moet vervangen. Sommige stofzuigers geven aan wanneer de zak vol is.


De juiste zak vinden


Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste zak voor je stofzuiger te vinden. Hier zijn een paar nuttige tips:

 • Kopieer het typenummer van het typeplaatje op de stofzuiger of maak een foto met je mobiele telefoon.
 • Bewaar de afscheurstrip met de code voor de verpakking van de stofzuigerzakken.
 • Bewaar de verpakking of knip de relevante informatie uit.
 • Bewaar meerdere verpakkingen tegelijk.
 • Wil je helemaal geen type-nummer gedoe? Probeer een universele zak.
 • Wil je helemaal geen gedoe met een stofzuigerzak? Kies dan voor een stofzuiger zonder zak.

Met 162 reviews en een gemiddelde van 4,5 is de Philips S-bag een betrouwbare koop. Prijs: €21,95

stofzuigerzak philips

Het is leuk als je een reactie achterlaat: